Column

Titel: Vrijspraak voor 734 hennepplanten

Geschreven door: André Beckers

Op 26 juli 2012 belde de verhuurder van een woning de politie. Hij meldde dat hij zijn huurder niet vertrouwde. Hij had allerlei spullen de verhuurde woning zien binnen sjouwen. Ook meende hij tijdens een flinke wind wiet in de buurt te hebben geroken. De politie belde bij het bewuste pand aan en vroeg of zij even binnen mochten komen kijken.
“Natuurlijk”, zei een hevig zwetende jongeman, “komt u binnen”. De agenten liepen door de woning en zagen en roken niets. Op de overloop aangekomen, wilden de agenten twee slaapkamers betreden. Ze zagen dat de ruiten in de deuren van deze kamers waren afgeplakt. Ze roken en hoorden op dat moment niets. Op de vraag of ze de kamers mochten bekijken, antwoordde de bewoner: “Nee, dat kan niet, want daar slaapt mijn nichtje”. Wat de naam van die nicht was en waar ze woonde wilde hij niet zeggen. Omdat de politie niet over een machtiging tot binnentreden beschikte, mochten zij zonder toestemming de slaapkamers niet betreden.
Miniplantjes
Nadat zij het pand hadden verlaten, zag de verhuurder dat zijn huurder “dozen en gasflessen” uit huis aan het halen was. Hij belde weer de politie en gaf deze informatie door. Dit keer kwam de politie de woning binnen met een machtiging en betrad de twee slaapkamers. Daar troffen zij twee deels ontmantelde kwekerijen en ruim 730 met aarde gevulde plantenpotten aan. De kabels waren doorgeknipt en de lampen waren uit de kappen verwijderd. In slechts acht potten troffen zij hennepplanten aan van 2 tot 3 cm groot. Miniplantjes dus. De geur van deze plantjes was pas waar te nemen nadat de agenten de bladeren tussen hun vingers hadden gekneusd. Voor mij was na het lezen van deze beschrijving duidelijk dat hier geen stekken waren gebruikt maar zaden. De politie stelde vast dat de temperatuur in beide ruimten 29,4 en 28 graden Celsius was. Dat zou erop duiden dat de kwekerij in gebruik was geweest en met spoed was ontmanteld. Het vermoeden was dat in iedere pot een hennepplant had gezeten. De man moest zich bij de rechter verantwoorden, omdat hij ruim 730 hennepplanten – in ieder geval meer dan 30 gram hennep – zou hebben geteeld.
Zwijgrecht
Tijdens het politieverhoor had de verdachte teler op iedere vraag een beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Op zitting verscheen ik als zijn gemachtigde. De Officier van Justitie was overtuigd van de schuld van de teler en eiste een werkstraf. De Officier van Justitie stelde dat de hoge temperatuur van de kamers kon worden vergeleken met warme lakens na de daad. In mijn verweer benadrukte ik dat de door de politie vastgestelde temperatuur paste bij de buitentemperatuur. Volgens het KNMI was het in die periode namelijk erg warm zomerweer. Er kon naar mijn mening niet worden vastgesteld dat de kwekerij in gebruik was geweest. Ik wees er op dat niemand had gezien of er “hennepplanten” van 2 tot 3 cm groot uit de woning waren verwijderd. Dat kon wel worden vermoed, maar niet wettig en overtuigend worden bewezen. Op een kleurenfoto van de ontmantelde plantage zag ik een ontkiemd hennepzaadje. Ik betoogde dat het gewicht van dit mini blaadje beduidend minder was dan 1 gram. Acht van die blaadjes wogen zeker niet meer dan 30 gram, zodat het ten laste gelegde misdrijf niet kon worden aangetoond. De rechter deelde mijn mening en sprak de verdachte vrij van de teelt van ruim 730 hennepplanten. Als hij de politie in eerste instantie vrijwillig toestemming zou hebben verleend de kamers te betreden of als hij een bekentenis zou hebben afgelegd, was deze zaak ongetwijfeld met een veroordeling geëindigd. Gebruik maken van je rechten als verdachte is zo gek nog niet.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden