Column

Titel: Wiet kweken met uitkering

Geschreven door: André Beckers

Veel mensen zijn zich van geen kwaad bewust als ze in hun woning 5 hennepplanten telen. Dat is toch een onschuldige hobby waar geen probleem van wordt gemaakt in Nederland? Dat kan vies tegenvallen als je je kweekhobby uitoefent, terwijl je van een uitkering leeft.
Indien je leeft op bijstandsniveau en toch graag geregeld een blowtje rookt, lijkt een kleine teelt uitkomst te kunnen bieden. Als je zelf teelt, krijg je goedkoper wiet. Maar waar je voor moet waken, is dat je achteraf van de gemeente een forse rekening krijgt gepresenteerd. Als de gemeente als gevolg van je wietteelt stelt dat je ten onrechte uitkering hebt genoten, moet je deze terug betalen. De rechter stelt zich in dit soort procedures zeer formeel op. Als je van de gemeente een uitkering krijgt, moet je als uitkeringsgerechtigde de inlichtingenplicht strikt naleven. Feiten en omstandigheden die (de hoogte van) je recht op uitkering kunnen beïnvloeden, moet je uit eigen beweging aan de gemeente kenbaar maken. Doe je dat niet, dan zit je daarmee al fout.
Inkomsten
Volgens vaste rechtspraak van de Centrale Raad van Beroep moet je bij de exploitatie van een hennepkwekerij steeds rekening houden met inkomsten. Zelfs als je nog niets hebt geoogst! Ook een hennepkwekerij in opbouw kan worden aangemerkt als een “op geld waardeerbare bedrijfsexploitatie en/of voorbereidende activiteiten die zijn gericht op het verkrijgen van aanzienlijke inkomsten”. Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar de hoogte van de investeringen om de kwekerij op te zetten, maar ook naar de kosten van de exploitatie ervan. Als je een uitkering hebt en uitsluitend teelt voor je eigen gebruik, is het raadzaam een goede en volledige administratie bij te houden. Laat in die administratie zien wat je hebt uitgegeven. Bewaar kassabonnen en dergelijke goed en laat zien waar het geld dat je hebt uitgegeven vandaan kwam. Je moet tot op de cent nauwkeurig verantwoording af kunnen leggen.
Eigen gebruik
Als je uitsluitend teelt voor je eigen gebruik, teel dan nooit meer dan 5 planten. Bij 5 planten heb je onder omstandigheden recht van spreken, maar bij 6 houdt het al op. Zelfs bij de teelt van 5 hennepplanten moet je als uitkeringsgerechtigde goed kunnen uitleggen dat deze uitsluitend voor je eigen gebruik zijn bestemd. Uit de rechtspraak blijkt dat de Centrale Raad van Beroep zich op dit punt niet gauw laat overtuigen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een stokoud rapport van het voormalige Gerechtelijk laboratorium te Rijswijk. Citaat: ‘…aangezien uit een rapportage van het Gerechtelijke laboratorium te Rijswijk blijkt dat bij ongeveer 5 planten geen sprake meer kan zijn van eigen gebruik. Ook in het geval dat appellant, zoals hij stelt, een grootverbruiker zou zijn, acht de Raad het onaannemelijk dat de gehele opbrengst van de kwekerij voor eigen gebruik is aangewend”.
Slim handelen?
Als je met deze wetenschap denkt slim te handelen door 5 reuzen van hennepplanten te telen in speciekuipen kom je dus bedrogen uit. Niemand gelooft dan nog dat je de opbrengst helemaal zelf oprookt. Een eenvoudig rekenvoorbeeld. Stel dat uit je stroom- en waterrekening blijkt dat je vijf keer per jaar 5 hennepplanten (geen struiken!) teelt. De rekensom die de gemeente dan op afstand snel zal maken ziet er als volgt uit: 5 planten X 30 gram = 150 gram X 5 = 750 gram per jaar. Je dagelijkse wietgebruik zou dan gemiddeld ruim 2 gram per dag zijn. Krijg je een uitkering en rook je maar af en toe cannabis? Koop je blowtje dan in een coffeeshop. Dat bespaart je veel kopzorgen.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden