Column

Titel: Duidelijke les

Geschreven door: André Beckers

Geef de politie nooit toestemming je woning te betreden.
Een wijkagent in een achterstandswijk schreef de volgende notitie: ‘Op het adres S. zijn de rolluiken altijd gesloten en de brievenbus is van buiten af dicht gemaakt met schroeven’. Wat moet je daar uit afleiden? Ik zou na het lezen van deze notitie niet direct denken aan wietteelt. Verbalisant P. wel.
Hij verzocht Enexis met een netmeting in beeld te brengen of sprake was van opvallend stroomgebruik. De meting werd verricht op een hoofdkabel waarop totaal 29 woningen waren aangesloten. Het zal niet verbazen dat opvallend stroomverbruik werd vastgesteld.
Loos alarm
Gewapend met een melding over hennepteelt en opvallend stroomverbruik ging verbalisant P. met zijn collega’s op pad. Hij belde aan bij het verdachte pand. Een schuchtere dame liet de agenten haar woning van onder tot boven bekijken. Er werd niets aangetroffen dat duidde op hennepteelt. Loos alarm kent verbalisant P. niet. Hij moet hebben gedacht: Als het dan niet hier fout zit, dan toch zeker in één van die 28 andere woningen”. Zo kwamen P. en zijn collega’s terecht bij de woning van mijn cliënt.
Operatie
Zijn vrouw opende de voordeur nadat werd aangebeld. Zij schrok van de politiemensen in de woning en liet ze binnen. Mijn cliënt lag na een operatie op de bank in de woonkamer. Volgens het proces-verbaal werd hij geconfronteerd met de melding over hennepteelt en de resultaten van de netmeting. Hij zou toestemming tot het verrichten van onderzoek in zijn woning hebben gegeven. In zijn woning werden 187 hennepplanten aangetroffen. Ook werd geconstateerd dat de stroom werd gestolen. Mijn cliënt ontkende zelf wiet te hebben geteeld. Anderen deden dit in zijn woning. Van de diefstal van stroom wist hij niets.
Overrompeld
Ter zitting verklaarde hij dat hij was overrompeld. Zijn woning werd bekeken voordat hij iets kon zeggen. Ik wees erop dat een ondertekend toestemmingsformulier in het dossier ontbrak. Ook wees ik op het rapport van de Nationale Ombudsman, waarin deze zorgen uit over het gemak waarmee de politie woningen op de kop zet na een melding over wietteelt. Ik citeerde de minister van Veiligheid & Justitie die in antwoord op Kamervragen stelde dat de politie alleen na zeer zorgvuldig vooronderzoek woningen betreedt op zoek naar hennepplantages. Niet dus. De rechter verwierp dit verweer. Hij ging ervan uit dat de politie toestemming had gekregen en dan heb je achteraf niets te klagen. Wel toonde hij zich zeer mild. 60 uur werkstraf waarvan de helft voorwaardelijk. De les is duidelijk. Geef de politie nooit toestemming je woning te betreden.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden