Column

Titel: Faciliteert de overheid hennepteelt?

Geschreven door: André Beckers

Sinds 1 maart zijn ondernemers die kweekattributen verkopen overgeleverd aan de willekeur van de politie, de gemeente en justitie. Wat mag je nu nog wel verkopen en wat niet meer? De ‘growshopwet’ heeft chaos bij handhavers gecreëerd. Zelfs de burgemeester van Amsterdam kan niet vertellen wat er sinds 1 maart 2015 nu nog wel en wat niet meer mag.
Hij schreef de raadscommissie algemene zaken op 30 april jl.: de precieze grens van de strafbaarstelling in artikel 11a Opiumwet moet nog zichtbaar worden in de jurisprudentie de komende tijd. In deze column belicht ik hoe door de overheid de grenzen worden opgezocht en welke “voorbeeldrol” zij daarbij vervult.
Ten onrechte
In de praktijk zie ik dat de politie met gestrekt been het veld op rent. Bij het voetbal komen daar ongelukken van. Bij het strafrechtelijk spel is dat niet anders. De nieuwe wet wordt bewust veel ruimer uitgelegd dan uit de tekst van de wet en de toelichting daarop blijkt. Als de politie bijvoorbeeld assimilatielampen, koolstoffilters om te geuren te bestrijden en afzuigingen in een winkel aantreft, volgt vaker inbeslagneming. Naar mijn mening volstrekt ten onrechte. Dergelijke voorwerpen zijn namelijk niet verboden. Bovendien is de wet alleen voor de grootschalige en beroepsmatige hennepteelt bedoeld en niet op de hobbymatige thuisteelt. Ook voor die hobbymatige thuisteelt zijn kweekattributen nodig. We kunnen lang discussiëren wie gelijk heeft. Rechtszaken vergen helaas veel tijd. Laten we ondertussen eens kijken wat er gebeurd met de door justitie in beslag genomen kweekattributen.
Interessante veiling
Op de internetsite www.bva-auctions. com vond in mei 2015 een interessante veiling plaats. Onder toezicht van een notaris te Zwolle werden enige goederen in opdracht van Domeinen Roerende Zaken geveild. Geïnteresseerden kregen te horen dat sommige goederen in beslag zijn genomen door justitie of andere opsporingsinstanties. Mijn interesse was gewekt. Mijn oog viel op een kavel “Afzuigslangen en geurfilters”. Eens even kijken hoe dit spul eruit ziet. Wat leuk. Deze koolstoffilters zijn ook verkrijgbaar bij de online growshop. Eens kijken wat de overheid nog meer in de aanbieding heeft. Wat handig. Je kon op dezelfde veiling ook de afzuiging in houten bekisting kopen. Zelfs de stickers op de onderste twee “Tornado exhauters met MDF ombouw” komen me bekend voor.
Om het geheel wat meer compleet te maken, hebben ze er ook nog een partijtje buisventilatoren bij te koop gezet. Veel geld hebben deze producten de overheid niet opgebracht. De verkoop van deze voorwerpen geeft stof tot nadenken. Door winkelvoorraden in beslag te nemen, maakt de overheid een forse inbreuk op het eigendomsrecht van de ondernemer. Daarvoor is niet alleen een wettelijke bevoegdheid vereist, maar ook een rechtvaardigingsgrond. De bewering dat die voorwerpen nu eenmaal sinds de inwerkingtreding van de “growshopwet” verboden zijn, gaat niet op. Anders zou onze eigen overheid toch niet via een omweg dergelijke voorwerpen hebben laten veilen?

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden