Column

Titel: Van Kooten & De Bie mild bestraft

Geschreven door: André Beckers

Daar zaten de twee mannen op leeftijd. Zij zaten ongemakkelijk op twee stoeltjes in het midden van de rechtszaal. Tegenover hen zat de politierechter. De politierechter vroeg: “Wie bent u en waar woont u?” De mannen noemden hun naam, hun geboortedatum en hun adres.
Vervolgens vertelde de politierechter de mannen dat ze goed op moesten letten tijdens de behandeling van hun strafzaak. Op vragen hoefden ze geen antwoord te geven. Zij gaf het woord aan de officier van justitie. De mannen zagen dat de officier van justitie opstond en hoorden hem zeggen dat zij beiden ervan werden verdacht “tezamen en in vereniging hennep te hebben geteeld. Te weten 71 hennepplanten en 2.280 gram hennep”. De politierechter nam weer het woord: “Klopt deze beschuldiging?”
Vriendendienst
Een van de mannen vertelde dat hij geen hennep had geteeld. Hij had slechts enkele uren zijn vriend geholpen met het knippen van henneptoppen. Zijn vriend was op dat moment te ziek om dat zelf te doen. Kwestie van vriendendienst. Toen kwam de politie binnen en was hij de pineut. De man naast hem beaamde dat hij de hennep had geteeld en dat zijn vriend daarbij niet was betrokken. Hij merkte op dat er in de kwekerij minder dan 100 planten hadden gestaan. Hij was in de financiële problemen terecht gekomen. Met de teelt van hennep wilde hij dit veranderen.
Goed geschoold
De politierechter wilde weten hoe het toch kon dat de mannen zich hadden ingelaten met hennepteelt. Op hun leeftijd, nog nooit eerder politiecontacten en dan dit. Hoe kan dat toch? Beide mannen waren goed geschoold. De een had een medisch beroep en de ander had een technisch beroep uitgeoefend. De officier van justitie vond de feiten wettig en overtuigend bewezen. Hij eiste tegen beiden een werkstraf. Hennepteelt, zo zei hij, is levensgevaarlijk. Er was dan weliswaar geen stroom gestolen, maar toch moesten we allemaal beseffen dat 1 op de 5 branden in woningen wordt veroorzaakt door hennepteelt.
Techneut
De techneut roerde zich direct. Niks geen gevaar, zei hij: “Ik heb regelmatig de temperatuur van de kabels en de contactpunten gemeten”. Hij somde allerlei technische veiligheidswaarden en normen op en concludeerde dat hij een veilige installatie had gebouwd. De officier van justitie vertelde dat deze twee mannen niet tot de doelgroep van justitie behoorden. Zij hadden in zijn ogen een hoog Van Kooten en De Bie gehalte, zo besloot hij zijn requisitoir. De knipper pareerde scherp. “Ik vind dit niet lollig en deze strafzaak is voor mij geen grap”. De officier verschoot van kleur. De politierechter keek streng in zijn richting.
Vrijspraak
Ik bepleitte vrijspraak voor de knipper. Op één dag enkele uurtjes hennep knippen duidt niet op nauw en bewust samenwerken bij hennepteelt. De Politierechter volgde dit betoog en sprak de knipper vrij. De teler veroordeelde zij tot betaling van een geldboete van EUR 750 waarvan de helft voorwaardelijk. Bij het uitspreken van het vonnis vertelde zij de mannen dat de vergelijking met Van Kooten & De Bie vast niet beledigend was bedoeld.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden