Column

Titel: Waar kan ik heen? België… of toch maar niet?

Geschreven door: André Beckers

In mijn vorige column schreef ik over de wijziging van de Opiumwet, die op 1 maart 2015 in werking treedt. Degene die producten verkoopt waarvan hij weet of het ernstige vermoeden heeft dat die bestemd zijn voor de grootschalige of bedrijfsmatige teelt van hennep is binnenkort strafbaar.
Wat nog tot het grote publiek moet doordringen, is dat de wet ook geldt voor degene die dergelijke producten voorhanden heeft. Dat betekent dat niet alleen de verkoper, maar ook de koper door de nieuwe wet wordt geraakt. Als je na 1 maart 2015 je auto vol hebt liggen met, laten we zeggen: 10 assimilatielampen, 2 afzuigers, 2 koolstoffilters, 2 zwenkventilatoren, 150 potten van 11 liter, aarde en groei- en bloeistoffen, loop je strafrechtelijke risico’s.
Henk Westbroek
In Limburg en Brabant hoor ik growshophouders vaker beweren dat ze hun bedrijf gaan verplaatsen naar België. Het idee is dat ze hun winkel in dat land ongestraft op de huidige manier kunnen voortzetten. Als de uit Nederland afkomstige klant bereid is naar België af te reizen, is er geen vuiltje aan de lucht. Ik moet hierbij denken aan het lied van Henk Westbroek. Hij zong:
“Waar kan ik heen?
Ik heb getwijfeld over België Omdat iedereen daar lacht Ik heb getwijfeld over België Want dat taaltje is zo zacht Ik stond zelfs in dubio, Maar ik nam geen enkel risico”.
Die laatste zin blijkt een prima advies. Laten we eens kijken hoe de wet in België op dit punt in elkaar steekt. Een risico wil je immers niet lopen.
Sinds 20 maart 2014 is in België het voorbereiden en vergemakkelijken van illegale drugshandel strafbaar. Ook in ons buurland zijn voorbereidende handelingen strafbaar als deze “betrekking hebben op de aanmaak, de verkoop, de levering of de illegale verschaffing van een verboden stof of voor het verbouwen van planten waaruit die stoffen kunnen worden getrokken”. De maximale straffen in België zijn hoger dan in Nederland. Overtreders riskeren daar een gevangenisstraf van 3 maanden tot 5 jaar en een geldboete van 1.000 tot 100.000 euro naargelang de ernst van het misdrijf. Bij wat de Belgen noemen “verzwarende omstandigheden” kunnen de straffen verder oplopen. De Belgische overheid heeft met deze wet onder meer de bedoeling de strijd aan te binden met de zogenaamde ‘growshops’. De wet richt zich niet alleen op de winkels die onder meer kweekbenodigdheden voor cannabis verkopen (lampen, potgrond, kweekkasten). Ook elektriciens die illegaal elektriciteit aftappen in kweekruimten en verhuurders van locaties en ruimtes, die voor de productie van illegale drugs worden gebruikt, vallen onder de werking van de wet. Een vlucht naar België lost dus niets op. Sterker, in België ben je zelfs in meerdere opzichten slechter af.
In Nederland is de voorbereidende handeling niet strafbaar als deze betrekking heeft op de kleinschalige niet beroeps-of bedrijfsmatige hennepteelt. Dat geeft niet alleen de winkelier de nodige ruimte, maar ook de kweker. Als de politie je controleert, terwijl je onderweg bent met een compleet ingericht kweektentje, 5 potten van 11 liter, bijpassende aarde en voeding, heb je in Nederland een veel betere positie dan in België.
Misschien is Nederland bij nader inzien zo gek nog niet.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden