Column

Titel: Is vezelhennep toegestaan?

Geschreven door: André Beckers

Op diverse internetsites wordt hennep van vezelrassen te koop aangeboden. Deze hennep bevat nagenoeg geen THC, maar wel genoeg CBD. De vraag is of je deze hennep legaal kunt verbouwen of kopen om daar CBD-olie van te maken.
De Opiumwet geeft in Lijst II een definitie van hennep. “Elk deel van de plant van het geslacht Cannabis (hennep) waaraan de hars niet is onttrokken, met uitzondering van de zaden”. Wat direct opvalt, is dat de definitie erg ruim is. Niet alleen de gedroogde bloemtoppen van de vrouwelijke hennepplant vallen onder de werking van de Opiumwet. Ook de bladeren en de stengels vallen eronder. Zelfs de mannelijke hennepplant, die niet geschikt is voor de productie van wiet, valt onder het verbod. Over THC wordt in deze definitie niet gesproken. Wel over hars. In die hars zitten de werkzame stoffen zoals THC, CBD en andere cannabinoïden. Door de hars aan de hennep te onttrekken ontstaat een legaal product.
Uitzondering
Hennep die wordt geteeld voor de industrie is niet geschikt voor de productie van hasj of wiet. Om misbruik te voorkomen moet de henneplandbouwer gebruik maken van henneprassen, die zijn vermeld op de Bindende Rassenlijst. Deze lijst geldt voor de hele Europese Unie. Alle rassen op deze lijst bevatten niet meer dan 0,2 % THC. High zal je daarvan niet worden. De landbouwer die deze planten wil telen, is verplicht zich aan te sluiten bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed in Ede. Deze instantie voert tijdens de teelt keuringen uit. De teelt moet in de volle grond en in de open lucht plaatsvinden. Ook de henneprassen die op de Bindende Rassenlijst zijn vermeld vallen onder de werking van de Opiumwet. Voor de landbouwer die deze hennep teelt, geldt om die reden een uitzonderingsbepaling. Dat staat in art. 12 van het Opiumwetbesluit. De uitzondering geldt voor alle handelingen die noodzakelijk zijn voor het industriële proces van teelt, productie en vervoer. Al die handelingen kan de landbouwer straffeloos verrichten zolang de vezelproductie of zaadwinning voor vezelrassen het doel van zijn teelt is. Voor andere doeleinden is een Opiumwetontheffing vereist.
Hars
De afnemers van de henneplandbouwers nemen geen hennepproducten af die hars bevatten. Aan de hennepvezels die aan de auto- of textielindustrie worden geleverd is de hars onttrokken. Daardoor vallen deze producten niet langer onder de definitie van hennep in de Opiumwet. De redenering dat vezelhennep zonder meer als legale hennep moet worden beschouwd, vond geen gehoor bij de gerechtshoven in Den Haag en Amsterdam. In juli 2017 oordeelde het Amsterdamse gerechtshof dat het niet relevant is wat het THC-gehalte van hennep is. De uitzonderingsbepaling die voor landbouwers geldt, is niet van toepassing bij particulieren of bedrijven die vezelhennep in hun bezit hebben. Tot dezelfde conclusie kwam het Haagse gerechtshof in februari 2017. Dat betekent dat je in Nederland vezelhennep niet straffeloos kunt aankopen. De wetgever was bang voor misbruik en bewijsproblemen. Hoe ziet de politie het verschil tussen vezelhennep en hennep die geschikt is voor de wiet? Dat is met het blote oog niet te doen. De rechter toont daarvoor begrip.
Voorzichtig
Vezelhennep waaraan de hars is onttrokken, kan wel probleemloos worden aangekocht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de van hennep gemaakte bodembedekking voor paardenstallen of kattenbakken. Dat soort hennepvezels kun je zonder strafrechtelijke risico’s aankopen. Datzelfde geldt voor de hennepzaden die je bij bedrijven zoals AH kunt kopen. Daarvan kun je in strafrechtelijk opzicht risicoloos smakelijk eten. Met de aankoop van vezelhennepplanten moet je voorzichtig zijn. Daar zijn strafrechtelijke risico’s aan verbonden. Leuker kan ik het helaas niet maken. Daar hebben we de wetgever voor nodig.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden