Column

Titel: De politie ontmantelde mijn wietkwekerij. Wat staat mij nu te wachten?

Geschreven door: André Beckers

Met grote regelmaat word ik in paniek gebeld. “De politie heeft mijn wietkwekerij opgerold. Ik moet mij melden bij de politie, maar wat staat mij daar te wachten?“
Niemand kan na ontmanteling een lintje verwachten. Meestal wel een straf en vaak ook flinke financiële gevolgen. Het is dus zaak om goed na te denken voordat je naar de politie stapt voor een verhoor. Je hebt als verdachte het recht om je voorafgaand en/of tijdens een politieverhoor bij te laten staan door een advocaat. Als je vrijwillig naar het politiebureau gaat voor het ondergaan van een verhoor moet je de advocaat die je meeneemt of raadpleegt zelf betalen. Dat is niet het geval als je wordt aangehouden door de politie. Dan heb je recht op gratis bijstand van een advocaat. De advocaat die tijdens een verhoor aanwezig is, mag zich daar niet actief mee bemoeien. Je zult als verdachte dus zelf je verklaring af moeten leggen. Of het beter is te verklaren of bij alle vragen gebruik te maken van je zwijgrecht is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Hoeveel planten had je staan, waarom teelde je en wat heb je ermee verdiend?
Degene die als meerderjarige niet meer dan 5 planten voor uitsluitend zijn eigen gebruik teelde, kan dit maar beter kort en krachtig verklaren. Vergeet in die situatie vooral niet direct vrijwillig afstand te doen van de hennepplanten en de daarvoor gebruikte apparatuur. Zo kun je vervolging voorkomen. Heb je een medische reden om hennep te telen? Licht die dan zo goed mogelijk toe en zorg dat je een doktersrecept hebt om aan te tonen dat je uitsluitend teelde voor medicinale doeleinden.
Teelde je voor commerciële doeleinden dan moet je voorzichtig zijn. De politie is voornamelijk geïnteresseerd in het aantal oogsten dat je hebt gerealiseerd. Geld dat je hebt verdiend met het kweken van wiet wordt van je afgepakt. De politie hoeft de winst die je behaalde niet te bewijzen. De opbrengst mag worden geschat! De schatting wordt sinds 2005 gebaseerd op een standaard rapportage, die per 1 juni 2016 is geactualiseerd. Als uitgangspunt geldt dat bij 15 planten op 1 m2 de opbrengst per hennepplant 28,2 gram bedraagt en dat een kilogram wiet € 4.070 oplevert. Bij een kwekerij van niet meer dan 199 hennepplanten wordt voor iedere geslaagde oogst € 150 aan afschrijving van de apparatuur in mindering gebracht. De kosten van een hennepstek worden geschat op € 3,81 en de variabele kosten (kweekmedium, water en voeding) op € 3,88 per plant. Als je de stroom die je in je kwekerij gebruikt netjes betaalt, wordt per 600 Watt lamp bij een geslaagde oogst € 122 aan stroomkosten in mindering gebracht. Als je dus onder 6 assimilatielampen van ieder 600 Watt 90 planten hebt geoogst, gaat de politie uit van een winst van € 8.755,56. Hoe meer oogsten de politie aannemelijk kan maken hoe meer geld je kwijtraakt. En dan heb ik het hier nog niet eens over de gevolgen van een tijdelijke sluiting van je woning door de burgemeester, het opzeggen van je huurovereenkomst door je verhuurder, het beëindigen van je uitkering en het gevecht met de belastingdienst. Het is dus verstandig om al deze mogelijke gevolgen goed onder ogen te zien vóórdat je gaat kweken.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden