Column

Titel: Geluk bij een ongeluk

Geschreven door: André Beckers

De strafzaak die hier zal worden beschreven begint met een echt ongeluk. Het gaat om een hennepkweker die zijn grootste nachtmerrie bewaarheid zag worden. Er brak een fikse brand uit in zijn kwekerij, die op de zolder van het door hem gehuurde pand was gelegen. Een toevallige voorbijganger zag dat er rook uit de woning kwam. Hij aarzelde niet en keek of hij hulp kon bieden. Hij zag dat er niemand thuis was. Toen hij een hond door de woning zag lopen, opende hij kordaat een raam en bracht het beest in veiligheid. Vervolgens waarschuwde hij de brandweer.
De brandweer snelde zich naar de woning en stelde de politie in kennis. Toen de politie arriveerde had de brandweer de zaak al onder controle. Tijdens het blussen van de zolder van de woning had de brandweer gezien dat er vermoedelijk sprake was van een hennepkwekerij. Er werden duidelijk herkenbare resten aangetroffen van assimilatielampen, koolstoffilters, ventilatoren en hennepplanten. De brandweercommandant stelde de inmiddels aanwezige politieambtenaren in kennis van zijn bevindingen. Hierop betrad de politie de woning en stelde een onderzoek in naar aanleiding van de vermoedelijke overtreding van de Opiumwet. Een medewerker van het stroombedrijf werd gevraagd de meterkast te onderzoeken. Hierbij werd vastgesteld dat de hoofdveiligheid van 25 ampère zonder toestemming was vervangen en verzwaard door veiligheden van 35 ampère. Hierdoor zou volgens het stroombedrijf het stroomverbruik niet meer correct via de meter worden geregistreerd. Bij een grondig onderzoek van de woning werd een partij wiet aangetroffen, die nog lag te drogen. Toen de bewoner thuis kwam schrok hij zich kapot. Hij trof een grote puinhoop en veel schade aan. Na van de eerste schrik te zijn bekomen, werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau van politie. Daar bekende hij dat hij zich schuldig had gemaakt aan de teelt van 768 hennepplanten, die hem totaal een hoeveelheid van ongeveer 10 kilo (nog niet goed gedroogde!) wiet had opgeleverd. Ook bekende hij de benodigde stroom te hebben gestolen.
De brand bleek niet aan zijn schuld te wijten. Onze kweker toonde zich bij de politie een dankbare man. De voorbijganger die zijn hond had gered en die de brandweer had gewaarschuwd liet hij via de politie een cadeaubon bezorgen. Dit gebaar werd kennelijk op prijs gesteld want de politie legde dit vast in het proces-verbaal. De politie stuurde de man vervolgens met een dagvaarding op zak naar huis. Hij moest zich voor de hennepteelt en de diefstal van stroom bij de Politierechter verantwoorden. Hij wendde zich tot mij en verzocht mij hem rechtsbijstand te verlenen. Zijn voornaamste vraag was hoeveel straf hij zou krijgen. Hetgeen was aangetroffen was immers niet niks. Toen ik het door de politie opgemaakte proces-verbaal bestudeerde viel mij iets op. De politie was gearriveerd toen de brandweer al klaar was met het blussen van de woning. Nadat de brandweer de politiemannen over de kwekerij hadden verteld, betraden zij zonder toestemming van de bewoner diens woning. Het doel was duidelijk. Ze zochten bewijs voor een gepleegd strafbaar feit. Voor dit binnentreden hadden zij niet de wettelijk vereiste machtiging gevraagd aan een hulpofficier van justitie. Omdat het gevaar al was geweken kon, anders dan de politie en de Officier van Justitie meenden, geen rechtvaardiging voor deze handelswijze worden gevonden in de Politiewet. Er kon niet staande worden gehouden dat de politie de woning had betreden “om hulp te verlenen aan hen die deze behoeven”. Het verweer luidde dan ook dat de politie onbevoegd de woning had betreden. De Politierechter werd gevraagd het op deze wijze verkregen bewijs uit te sluiten en om die reden de kweker vrij te spreken. Na de bewijsuitsluiting bleef weliswaar de bekentenis over, maar die was uitsluitend gebaseerd op de onrechtmatig aangetroffen zaken. Ook de bekentenis had om die reden weinig waarde. Ter terechtzitting werd dit verweer wegens mijn afwezigheid vol verve gevoerd door een collega van me. Het verweer trof doel. De kweker is vrijgesproken. Tegen dit vonnis is geen hoger beroep ingesteld. Opnieuw toonde de kweker zich dankbaar. Mijn collega en ik kregen beiden een “gezellige fles” aangeboden, die we met plezier hebben geleegd. De door de politie gemaakte fout bleek een geluk bij een ongeluk.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden