Column

Titel: Binnentreden door de politie zonder machtiging

Geschreven door: André Beckers

“Hallo, ik heb een dagvaarding ontvangen en moet verschijnen ter terechtzitting van de meervoudige kamer van de rechtbank. Ik ben tijdens mijn vakantie gepakt met de teelt van 114 hennepplanten en de diefstal van stroom. Ik heb ook een vordering strekkende tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel ontvangen. Ik heb volgens justitie zo’n € 10.000 verdiend met de teelt van wiet en moet dat terugbetalen. Kunt u mij helpen?” Deze zaak leek op het eerste oog een strafzaak zoals vele anderen. Mijn cliënt had een volledige bekentenis afgelegd bij de politie. Hij had verklaard een keer eerder te hebben geoogst en zijn – deels mislukte – oogst te hebben verkocht voor een bedrag van € 1.750. Wat kun je als advocaat dan nog doen zou je denken. Soms meer dan je denkt!
Bij het lezen van het proces-verbaal viel mij op dat het politiedossier van start ging met een inleiding en een aanleiding. In de inleiding was vermeld dat de regio waar de kwekerij werd aangetroffen, bekend staat als een plaats waar op grote schaal in woningen hennep wordt geteeld. Zo, dus iedere woning in die regio is op voorhand verdacht in de ogen van de politie? Dat is iets om rekening mee te houden, dacht ik direct. Ik las in het dossier dat de verbalisanten via de meldkamer van de politie de opdracht hadden gekregen om naar een woning te gaan waar:
  • de garage(poort) open zou staan;
  • de rolluiken van de woning gesloten zouden zijn en
  • de bewoners al enkele dagen niet meer zouden zijn gezien.
Bij aankomst bleek deze melding op juistheid te berusten. Niemand was in de bewuste woning aanwezig. De woning werd door de politie ter plaatse direct betreden op grond van art. 2 Politiewet. Dat artikel luidt: “De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.”
Noodsituatie?
Maar mocht op basis daarvan wel worden binnengetreden? Ik meende van niet, omdat uit de wetsgeschiedenis van de Algemene wet op het binnentreden blijkt dat het slechts onder bepaalde uitzonderlijke omstandigheden gerechtvaardigd kan zijn om een woning zonder schriftelijke machtiging te betreden. Daarbij valt te denken aan situaties waarbij ernstig en onmiddellijk gevaar voor de veiligheid van personen of goederen dreigt. Dan is onmiddellijk optreden van de politie geboden en is het niet redelijk om een vooraf afgegeven schriftelijke machtiging tot binnentreden te eisen. Nu die situatie zich hier niet had voorgedaan was het betreden van de woning in mijn ogen onrechtmatig. Ik stelde dat sprake was van onrechtmatige bewijsgaring en dat het aangetroffen bewijs terzijde moest worden geschoven. De politie had de woning niet direct hoeven te betreden. Ze wisten niet of er sprake was van een noodsituatie.
Verweer
Toen ik met mijn cliënt dit voorhield, zei hij: “Ja maar luister eens goed, ik heb wel bekend. Mijn verklaring staat toch zeker als een huis? Wat zeg ik tegen de rechters als ze vragen of mijn verklaring juist is?”. Ik hield hem voor dat hij niet verplicht was om zelf te verschijnen. Hij was bevoegd mij te machtigen om namens hem de verdediging te voeren. Hij maakte van die mogelijkheid gebruik, zodat ik zonder hem bij de rechtbank mijn verhaal kon doen.
Tijdens de rechtszaak voerde ik het verweer zoals besproken. De Officier van Justitie was het er niet mee eens. Hij was van mening dat de politie de woning mocht betreden, omdat de deur van de garage openstond en de buren de bewoners al een paar dagen niet meer hadden gezien. De rechtbank dacht daar anders over en volgde mijn verweer. Mijn cliënt werd tot zijn stomme verbazing vrijgesproken. De Officier van Justitie bleek bij nader inzien de fout van de politie wel in te kunnen zien. Hij stelde geen hoger beroep in, zodat de zaak met deze vrijspraak is afgedaan. De moraal van het verhaal? De politie heeft niet altijd het recht om je woning te betreden.

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden