Column

Titel: Het voordeel van de thuiskweker

Geschreven door: André Beckers

Op 26 juni jl. heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waar de liefhebber van wiet van kan dromen. Het zal je overkomen. De politie treft in je huis een lege hennepkwekerij en 326 gram henneptoppen aan. De rechtbank veroordeelt je vanwege het feit dat je meer dan 5 gram hennep in je huis had. Het Hof bevestigt dit vonnis, maar de Hoge Raad grijpt in. Wat is hier aan de hand?
De Hoge Raad heeft nogmaals duidelijk gemaakt hoe de oude richtlijnen van het Openbaar Ministerie moeten worden uitgelegd. Er bestaan twee normen. Je mag als meerderjarige maximaal 5 hennepplanten telen voor eigen gebruik. Je mag ten behoeve van je eigen gebruik niet meer dan 5 gram hennep aanwezig hebben.
Hoe zit dat nu als je als wordt gepakt met meer dan 5 gram hennep en je kunt aannemelijk maken dat je die hoeveelheid hebt geoogst van niet meer dan 5 planten? Op die situatie ziet dit arrest van de Hoge Raad.
Gebruiksklare hennepkwekerij
De politie trof op zolder boven een garage een gebruiksklare hennepkwekerij aan. Het enige dat ontbrak waren hennepplanten. In huis vond de politie 326 gram henneptoppen. De teler verklaarde ten overstaan van de politie: “U vraagt mij hoe het zit met de 326 gram henneptopjes. Dat klopt, dat waren drie plantjes, die zijn van mij.” Voor rechtbank en Hof was hiermee de kous af. De man had geen 5 plantjes in huis, maar meer dan 5 gram en dus is hij fout en verdient hij straf, zo redeneerde men.
De Hoge Raad is het daar niet mee eens. Als je van justitie 5 planten mag telen voor je eigen gebruik, is het een logisch gegeven dat je die planten op enig moment voor dat doel moet kunnen oogsten. Nu daarbij geen nadere eisen zijn gesteld aan de opbrengst van de voor consumptie geschikte hennep, mag je het de teler niet verwijten dat deze (zoals in dit geval) van drie hennepplanten 326 gram wiet heeft weten te oogsten.
Regels aangescherpt
Het Openbaar Ministerie heeft de regels inmiddels aangescherpt. Als meerderjarige mag je nog steeds maximaal 5 hennepplanten telen voor je eigen gebruik. Je mag daarbij geen geldelijk gewin voor ogen hebben. Dus niet een beetje verkopen om uit de kosten te komen. Je mag ook niet professioneel telen. Daarvan is sprake als je bijvoorbeeld assimilatielampen gebruikt.
Kortom, op je balkon of in je tuin kun je één keer per jaar een paar hennepplanten zetten. Als je die planten vervolgens gaat oogsten doe je er wellicht verstandig aan dit te fotograferen. Als de politie dan ooit je oogst in je huis aantreft, kun je verklaren: “Dat klopt, dat heb ik over van die 5 planten die op mijn balkon stonden.”

Bezoek ons

Paardestraat 29
6131 HA Sittard
Limburg - Nederland

Contact opnemen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +31 (0)46 760 0030
Fax: +31 (0)46 760 0039

Openingstijden

Ma – Vr 09.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag gesloten
Alle rechten voorbehouden © 2018, Beckers & Bergmans Advocaten
Website beheer en onderhoud LinQxx - Beter online gevonden worden